Boekenbeurs klokt af op 155.000 bezoekers

Print
Boekenbeurs klokt af op 155.000 bezoekers

Boekenbeurs klokt af op 155.000 bezoekers

In Antwerp Expo is maandagavond de 77ste Boekenbeurs afgesloten. Na een erg succesvol slotweekend klokte het evenement volgens organisator Boek.be af op om en bij de 155.000 bezoekers. Dat is iets minder dan vooraf ingeschat, maar de eerste indicaties over de omzet van de standhouders zouden dan weer wel positief zijn.

Gezien de Boekenbeurs dit jaar vanwege haar vaste data slechts voor een klein deel samenviel met de herfstvakantie, waren de ambities sowieso al wat lager dan anders. Toch had Boek.be vooraf op 160.000 mensen gerekend. "We hebben ons ietwat misrekend, dat kan gebeuren", zei André Vandorpe, directeur van Boek.be, het cijfer maandag. "Vooral de nocturne op de openingsdag viel behoorlijk tegen, die gaan we naar volgende edities toe zeker evalueren en indien nodig weer verplaatsen."

Omzet

De standhouders zijn volgens een eerste enquête van Boek.be alvast wel behoorlijk tevreden over het verloop van de beurs. De helft van de respondenten zegt dat hun omzet steeg of gelijk bleef, bij de andere helft was er een daling.

Toch zijn er volgens Vandorpe indicaties dat heel wat bezoekers meer geld uitgaven dan anders. Zo werd er duidelijk meer met de bankkaart betaald én veel meer cash geld ter plaatse afgehaald, wat erop kan wijzen dat velen zich dit jaar niet aan hun vooropgestelde budget hielden.

Dagelijkse kost en Aspe

Het beste verkochte boek was ook dit jaar van de hand van televisiekok Jeroen Meus met 1.950 exemplaren van 'Dagelijkse kost 5', en dat voor een ander kookboek, 'Puur genieten en toch slank 1+2' van Pascale Naessens (1.350 exemplaren). Zij kregen ook lange rijen wachtenden te verwerken bij hun signeersessies.

Bij de fictie deed vooral Pieter Aspe het goed met zijn 'Het Janussyndroom' (1.064 verkochte boeken), terwijl in de jeugdcategorie de verschillende boeken van de 'Fantasia'-reeks van Geronimo Stilton alles samen 2.425 keer over de toonbank gingen.

Schoolgroepen

Aangezien er nu een volledige week van de Boekenbeurs buiten de schoolvakantie plaatsvond, maakten de organisatoren van de gelegenheid gebruik om op het aantrekken van schoolgroepen te mikken. "In totaal hebben we zo bijna 5.000 leerlingen bereikt, evenveel als er boeken omgevallen zijn tijdens ons wereldrecord boekendomino", aldus Vandorpe. De gemiddelde leeftijd van de Boekenbeursbezoeker ging mede daardoor voor het zoveelste jaar op rij naar beneden. Intussen is ruim de helft van het publiek jonger dan 34.

Vandorpe maakte maandagavond ook al bekend dat tijdens de editie van volgend jaar het e-paviljoen zal uitgebreid worden met een toepassing ervan in elke expohal en dat de strip (als medium, niet als genre) speciale aandacht zal krijgen op de Boekenbeurs.

Foto Sarah Van den Elsken