"Kamerlid Karolien Grosemans wellicht niet slachtoffer van spionage"

Print
"Kamerlid Karolien Grosemans 
wellicht niet slachtoffer van spionage"

Kamerlid Karolien Grosemans wellicht niet slachtoffer van spionage

Politica Karolien Grosemans werd wellicht niet bespioneerd door de Amerikaanse inlichtingendienst, zo stellen een aantal IT-experten vast. Het N-VA-kamerlid verklaarde afgelopen weekend in de pers dat ze in één van haar verzonden e-mails het IP-adres terugvond van een Amerikaanse militaire basis: volgens een expert die door Grosemans werd gecontacteerd het teken dat de mail in de VS werd geopend.

"Zeer onwaarschijnlijk", reageert prof Frank Neven van de vakgroep informatica aan de UHasselt. "Mogelijk werd de code in de e-mail geïnterpreteerd als een IP-adres, omdat het dezelfde vorm heeft. Toevallig komt die code ook overeen met het IP-adres van een Amerikaanse militaire basis. Heel wat elementen wijzen er echter op dat de betreffende cijfercode geen IP-adres vormt, maar de versiecode van het gebruikte e-mailprogramma is. Dat is een cijfercombinatie die Mail.com, het programma dat Grosemans gebruikte, zelf aan een e-mail kan toevoegen. Zulke codes kunnen handig zijn om eventuele fouten in hun softwareprogramma's gemakkelijk op te sporen."

Een kleine test staaft dat vermoeden: "Als je een account aanmaakt op Mail.com en jezelf een mailtje verstuurt, verschijnt precies dezelfde code als die uit Grosemans' mailtje. Als je terugkijkt in de tijd, blijken ook andere mails verstuurd via Mail.com zo'n code te bevatten: hoe recenter de mail, hoe hoger het cijfer. Vandaar het vermoeden dat het om de aanduiding van een versie gaat: ook zo'n code loopt met de tijd op."

AnSm
Archieffoto Luc Daelemans