Vredesbeweging kondigt juridische actie aan tegen kernwapens in Kleine-Brogel

Print
Vredesbeweging kondigt juridische actie aan tegen kernwapens in Kleine-Brogel

Vredesbeweging kondigt juridische actie aan tegen kernwapens in Kleine-Brogel

Peer - De klimaat- en vredesactiegroep Pimpampoentje gaat financiële middelen inzamelen om via juridische weg de Amerikaanse kernwapens op de militaire basis van Kleine-Brogel weg te krijgen. Dat heeft hun voorzitter Andy Vermaut gezegd tijdens een ludieke actie, zondagnamiddag in Kleine-Brogel.

De actiegroep, een onderdeel van Friends of the Earth, verzamelde met een twaalftal activisten zondagnamiddag in Peer voor een ludiek protest. Aan de omheining van de basis maakten ze lawaai met potten en pannen. "Het is de start van een campagne die een heel jaar duurt", aldus Andy Vermaut. "We willen telkens met kleine groepjes hier verzamelen om letterlijk en figuurlijk ruchtbaarheid te geven aan deze illegale vorm van bewapening. We klagen tevens de hypocrisie aan van minister De Crem, die geheime akkoorden sluit over de modernisering van de wapens, maar officieel blijft ontkennen dat hij weet heeft van de kernkoppen."

Pimpampoentje wil bovendien juridische stappen ondernemen. "We gaan een procedure voeren om te zorgen dat de wapens hier verdwijnen", kondigt Vermaut aan. "Daar is echter veel geld voor nodig, en dat zullen we via een campagne inzamelen. Het startschot hiervoor gebeurt medio november, als we per trein vertrekken naar de klimaattop in Warschau."

Tot slot wil de actiegroep wetgevende initiatieven nemen. De voorzitter is er zelfs voor in de politiek gestapt. "Mijn partij Groen en sympathisanten van andere partijen, zoals Dirk Vandermaelen (sp.a), zullen parallel via de politiek de druk op De Crem opvoeren."

Belga
Foto Google Earth


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio