Duitsland onderzoekt snelwegvignet van 100 euro

Het Duitse ministerie van Verkeer onderzoekt momenteel verschillende modellen voor de invoering van een tol op personenwagens, waaronder een vignet naar Oostenrijks voorbeeld. Een woordvoerster bevestigde een overeenkomstig bericht in Bild am Sonntag. Duitse en buitenlandse automobilisten zouden dan voortaan een vignet moeten aanschaffen, dat voor een heel jaar 100 euro zou kosten. Voor enkele dagen of weken zou die snelwegtol aanzienlijk lager liggen.

awillems

Om Duitse automobilisten niet nog meer te belasten, heeft de christendemocratische CSU een compromis op de motorrijtuigenbelasting voorgesteld. Voor auto's met weinig C02-uitstoot, waarvan de taks onder de 100 euro ligt, is een ecokorting op het vignet denkbaar. "We onderzoeken verschillende pistes, dit is er een van", zei de woordvoerster van minister van Verkeer Peter Ramsauer (CSU). "Belangrijk is dat personenauto's, die in Duitsland zijn toegelaten, niet meer belast worden".

De vordering van de CSU naar een taks voor buitenlanders behoort tot een van de centrale strijdpunten in de onderhandelingen over een grote coalitie. De sociaaldemocratische SPD wijst de plannen af, maar ook in de christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel is er grote weerstand. De CSU voelt zich echter gesteund door EU-Verkeersommissaris Siim Kallas. Die heeft onlangs laten verstaan dat een verplicht tolvignet voor alle auto's met een gelijke belastingvermindering voor binnenlandse automobilisten niet in strijd met de Europese regelgeving.