Een op de zes NMBS-gebouwen in Vlaams-Brabant staat leeg

Print
Een op de zes NMBS-gebouwen in Vlaams-Brabant staat leeg

Een op de zes NMBS-gebouwen in Vlaams-Brabant staat leeg

Tien van de 61 NMBS-gebouwen in Vlaams-Brabant staan leeg; drie worden er geheel of gedeeltelijk gerenoveerd en geen enkel staat momenteel te koop. Dat blijkt uit een vraag van Kamerlid Theo Francken (N-VA) aan de Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS). Concreet gaat het om meer dan 1.220 vierkante meter vastgoed dat leeg staat.

Voor een deel is er "begrijpelijke leegstand" zoals kleine verouderde bergruimten of een wc-gebouw dat niet meer in gebruik is. Maar er staan onder andere ook vier woningen, waarvan drie in Hoeilaart en een in Rotselaar, een kantoorgebouw in Leuven en een stationsgebouw in Dilbeek volledig leeg. De waarde van het NMBS-vastgoed in Vlaams-Brabant en van de verschillende leegstaande gebouwen werd niet vrijgegeven.

"Vraag is nu wat de NMBS van plan is met de onbenutte ruimtes en gebouwen. Gezien de dieprode cijfers van de NMBS en de tegenvallende halfjaarresultaten van 2013, zou de NMBS toch mogen nadenken over de optimalisatie van haar vastgoed", zegt Francken. Uit het antwoord blijkt ook dat de NMBS in de periode 2008-2013 drie gebouwen aankocht en twaalf verkocht in Vlaams-Brabant.

Belga