Schietpartij LA: "Dader wilde verschillende TSA-werknemers doden"

Print
Schietpartij LA: "Dader wilde verschillende TSA-werknemers doden"

Schietpartij LA: Dader wilde verschillende TSA-werknemers doden

De vermoedelijke dader van de schietpartij vrijdag in de luchthaven van Los Angeles is aangeklaagd voor moord. Dat heeft de openbaar aanklager zaterdag bekendgemaakt. De 23-jarige Anthony Ciancia opende met een machinepistool het vuur in terminal drie van de LAX-luchthaven. De 39-jarige Gerado Hernandez, een agent van de bewakingsdienst TSA, kwam daarbij om het leven.

De politie kon uiteindelijk de schutter neerschieten. Hij wordt nu behandeld in een ziekenhuis in de regio en zou zwaargewond zijn. Ciancia riskeert de doodstraf. Hij werd ook in verdenking gesteld van het plegen van geweld in een internationale luchthaven, zo voegt de Britse omroep BBC toe.

Volgens de politiedienst FBI zou Ciancia alleen gehandeld hebben. In dat briefje kant hij zich tegen de overheid en hekelt hij de TSA omdat die burgers als terroristen zou behandelen. Ciancia wou "angst opwekken bij de verraders (TSA-agenten)", luidt de bewoording. Volgens getuigen, zo voegt de BBC toe, zou de schutter verschillende potentiële slachtoffers benaderd hebben. Hij zou hen gevraagd hebben of ze voor TSA werken en spaarde hen indien ze 'neen' antwoordden.

Verschillende kogels

Ook de Amerikaanse zender CNN bericht over de mededeling van openbaar aanklager Andre Birotte Jr. De verdachte naderde de TSA-controlepost, haalde het machinegeweer uit een draagtas en vuurde vanop korte afstand verschillende kogels af op een TSA-agent. De verdachte nam daarna de lift naar een hogere verdieping, maar ging terug naar beneden "om opnieuw de gewonde opnieuw te beschieten".

Ciancia's vader had voor de schietpartij al contact opgenomen met de politie van LA omdat hij vreesde dat zijn zoon zelfmoord zou plegen, zo meldde de politiechef van Pennsville (New Jersey), waar de schutter opgroeide, npg aan ABC News. Agenten gingen voor de schietpartij naar Anthony Ciancia's appartement, maar konden er enkel met zijn huisgenoten praten.

De luchthaven van Los Angeles is inmiddels weer volledig geopend.

Belga