Niet duidelijk wanneer krakers uit Gésu-klooster worden gezet

De 200-tal krakers die in het Gésu-klooster verblijven worden hoe dan ook uit het gebouw gezet, maar wanneer dat zal gebeuren wil burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (PS) niet kwijt. Op een persconferentie zaterdagavond heeft hij gezegd dat er samen met het Brussels gewest locaties zijn gevonden om de krakers tijdelijk onder te brengen na de uitzetting.

jrosquin

Onder veel politiebewaking heeft de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node na enkele dagen stilzwijgen gezegd dat er hoe dan ook een uitzetting van de krakers komt, maar wanneer wil hij niet kwijt. Er werden door de gemeente en het gewest wel al locaties gevonden om de families na de uitzetting tijdelijk in onder te brengen. In totaal zouden er twintig leegstaande woningen, waaronder vooral appartementen, ter beschikking gesteld worden.

Waardige langetermijnoplossing

Voordat de krakers een nieuw verblijf wordt toegewezen, worden ze na een uitzetting uit het Gésu-klooster wel onderworpen aan een identiteitscontrole. "Mensen gewoon in een ander gebouw droppen is geen waardige langetermijnoplossing", zegt Kir. "Waardigheid terugvinden gaat gepaard met een dak boven het hoofd, maar ook met andere belangrijke factoren zoals werk vinden."

Eerder vroeg Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo) al om samen te werken voor een efficiënte oplossing. Ook Kir roept nu andere gemeenten en de OCMW's op om mee te zoeken naar een verblijfplaats voor de krakers. Er moet zo snel mogelijk een onthaalcentrum in de gemeente komen waar de mensen terechtkunnen. Zondagochtend komen alle betrokken actoren opnieuw samen om het lot van de krakers verder te bespreken.

Foto: Reuters Enkele krakers aan het Gésukloosters