Piraten incasseerden honderden miljoenen dollar losgeld

Bijna 180 schepen werden de voorbije acht jaar voor Afrika gekaapt. Rijk werden de piraten niet van het losgeld, de figuren op de achtergrond wel. En die investeren stevig in allerlei mogelijke zaken.

jrosquin

Piraten aan de Hoorn van Afrika hebben tussen 2005 en 2012 honderden miljoenen dollar aan losgeld geïncasseerd. Het geld wordt dan in drugs- en wapenhandel, in prostitutie, maar ook in milities, militaire bewapening en vastgoed geïnvesteerd. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoeksrapport van Interpol, de VN en de Wereldbank. In een periode van acht jaar werden 179 schepen voor de kusten van Somalië en de Hoorn van Afrika gekaapt. Daarvan werd 85 procent tegen losgeld vrijgegeven.

In totaal namen de piraten 413 miljoen dollar (306 miljoen euro) in ontvangst. Het grootste deel - 30 tot 50 procent - vloeide naar achtergrondfiguren, die het dan in nieuwe criminele operaties, maar ook in legitieme zaken zoals de verwerving van gronden, hebben gestoken.

Magere beloning voor piraten

"Financierders van piraterij investeren in een reeks verschillende sectoren", luidt het in het rapport. "Een aantal van deze inkomsten worden voor andere criminele activiteiten gerecycled, onder meer andere kapingen, investeringen in milities en militaire capaciteiten in Somalië." De piraten zelf die in volle zee het smerige werk verrichten, worden eerder mager beloond. Ze krijgen per schip tussen 30.000 en 75.000 dollar. Wie als eerste een gekaapt schip betreedt, krijgt een bonus van 10.000 dollar.

In totaal kost de piraterij de wereldeconomie jaarlijks 18 miljard dollar, zo werd in het onderzoek vastgesteld. Dat is onder andere te wijten aan gestegen handelskosten, minder scheepvaartverkeer in bedreigde wateren en minder inkomsten uit het toerisme.

Archieffoto AFP Somalische piraten die gevangen genomen werden in 2012

Aangeboden door onze partners