Jambon: "Bart heeft nog geen beslissing genomen"

"Wij doen een oproep aan de Vlaamse kiezers om ons op 25 mei volgend jaar een zo sterk mogelijk mandaat te geven om ons programma te realiseren”, zegt Jan Jambon in een interview met uw krant. “Een sterk mandaat kan de positie van andere partijen misschien veranderen.”

jrosquin

Uw confederaal model krijgt de wind van voren. Hoe realistisch is dat plan? Jambon: "De kiezer bepaalt op 25 mei de krachtsverhoudingen tussen de partijen en oordeelt ook over onze voorstellen. Het moet toch eens gedaan zijn dat een meerderheid zich in dit land moet laten leiden door een minderheid. Onze oproep aan de Vlaamse bevolking luidt: geef ons een mandaat om ons programma te realiseren."

Doen jullie enkel mee aan een nieuwe regering als de andere partijen jullie confederaal model onderschrijven? "We zullen wel zien. Als de kiezer ons een sterk mandaat bezorgt, nemen we de leiding in de vorming van de Vlaamse regering, met partners van wie het programma aansluit bij het onze. Blijkbaar heeft Caroline Gennez ons uitgesloten van de Vlaamse regering. Dus de socialisten zullen een fameuze bocht moeten maken. En daarna doen we een bod op het federale niveau."

Met welk boegbeeld? Uw senator Huub Broers beweert dat Bart De Wever al heeft beslist wat hij gaat doen. "Dat klopt niet met de realiteit. Bart heeft nog geen beslissing genomen, tenzij dat hij in de campagne het boegbeeld van de partij blijft. We brengen nu nog geen poppetjes in stelling. We nemen verschillende scenario’s onder de loep."

De Wever steekt torenhoog boven alle andere partijkopstukken uit. Is dat niet frustrerend? "Wie Bart als voorzitter opvolgt, krijgt geen cadeau. Een figuur van zo’n kaliber komt maar eens om de twintig jaar voor. Bart is een figuur van wie elke partij droomt, en ik hoop met hem een groot stuk van ons programma te realiseren. Als hij geen voorzitter meer is, betekent dat niet dat hij meteen van het bord verdwijnt, hé. Partijvoorzitter is een hondenstiel, in elke partij. Hij heeft het na die tien jaar wel even gehad, hoor."

Waar ligt de ambitie van Jan Jambon? "Ons programma zoveel mogelijk uitvoeren. Ik voel me heel goed als burgemeester (van Brasschaat, red.) en als Kamerlid. Ik zal wellicht kandidaat zijn voor het federale niveau. Ik zie wel waar de partij me nodig heeft. Als ik voor een verplichte keuze zou staan, dan zou ik voor de federale Kamer kiezen, want ik ben in de politiek gestapt om het communautaire debat te voeren."

Lex Moolenaar, Dirk Castrel Foto: BHul

Lees het hele interview in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen

Meer over Bart De Wever

Aangeboden door onze partners