China lanceert volgende maand robotjeep naar de Maan

China maakt zich op om volgende maand een robotjeep naar de Maan te lanceren, zo heeft het officiële persbureau Xinhua zaterdag gemeld.

awillems

Het gaat om een in Shanghai vervaardigde zeswielige jeep die over vier camera's beschikt, twee armen die in de bodem kunnen graven en stalen nemen, en een in- en uitschuifbaar zonnepaneel. Het is uitgeschoven tijdens de dag om energie te ontvangen en ingeklapt tijdens de nacht om de apparatuur te beschermen tegen de koude. De robot beschikt ook over een nucleaire batterij met plutonium-238 die meer dan dertig jaar stroom kan leveren.

De 100 kilo wegende jeep moet minstens drie maanden op het Maanoppervlak rijden, bestuurd vanuit de vluchtleiding op Aarde.

Maansonde

De jeep vertrekt met de derde Chinese Maansonde, de Chang'e-3, in de nok van een Lange Mars draagraket, van op de basis Xichang.

China lanceerde in oktober 2007 een eerste en in oktober 2010 een tweede Maansonde.

Een in 2017 te lanceren vijfde onbemande verkenner moet stalen van de natuurlijke satelliet van de Aarde naar onze planeet brengen. Een datum om een Chinees op de Maan te zetten is er nog niet.

Belga