De Wever: "Dit confederaal model is ons ideaalbeeld"

"Dit is ons ideaalbeeld. Dit is de wereld zoals wij denken dat die er moet uitzien". Zo heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever woensdag gezegd bij de presentatie van de ontwerpcongresteksten van zijn partij.

jrosquin

Lees de congresteksten

De N-VA legde woensdag haar kaarten op tafel. De partij maakte haar voorstellen voor het toekomstige confederale België bekend. De filosofie vertrekt van twee sterke deelstaten met maximale bevoegdheden, een beperkt confederaal niveau (o.a. defensie en schuldafbouw), een apart statuut voor Brussel en een forse afbouw van de Brusselse en federale instellingen.

Scharniermoment

Volgens partijvoorzitter Bart De Wever vormen de congresteksten "het ideaalbeeld" van de N-VA. Ondervoorzitter Ben Weyts spreekt van "ons ideaal, onze ambitie". "Het confederalisme is een instrument om onze welvaart en ons welzijn te behouden en verbeteren", aldus Weyts. "We staan voor een scharniermoment. Wij zijn ervan overtuigd dat confederalisme nuttig en nodig is".

Spoorwegen

Voorzitter De Wever wilde alvast één misverstand de wereld uithelpen. Zo klopt het volgens hem niet dat zijn partij de spoorwegen in zes wil splitsen. "Het klopt dat we pleiten voor het regionaliseren van de spoorwegen. Maar wij stellen voor de deelstaten bevoegd te maken voor de infrastructuur zoals nu ook voor trams geldt, maar om voor de exploitatie de vrije markt te laten spelen", aldus De Wever.

De ontwerpteksten worden nu voorgelegd aan de N-VA-leden. Zij krijgen de kans hun mening te geven over de voorstellen. Op het driedaagse congres van eind januari - begin februari stemt de partij dan over de teksten.

Belga Foto: Reuters

Lees ook:

Meer over Bart De Wever