N-VA wil belasting op loon verlagen tot 40 procent

Print
N-VA wil belasting op loon verlagen tot 40 procent

N-VA wil belasting op loon verlagen tot 40 procent

N-VA wil de belasting op het gemiddelde loon verlagen tot 40 procent. Dat bleek maandag bij de voorstelling van de congresteksten die moeten leiden tot het verkiezingsprogramma voor volgend jaar. Op dit moment valt het gemiddelde loon nog in de schijf van 50 procent. De partij stelt ook voor om de overheidsuitgaven na de verkiezingen voor enkele jaren te bevriezen.

De voorbereidende teksten van het verkiezingscongres, dat op 31 januari start, zijn maandag vertrokken naar de leden. "Deze documenten bepalen hoe wij de toekomst zien op lange termijn", zegt partijvoorzitter Bart De Wever. "We moeten weg van stijgende belastingen, oplopende schulden en een steeds groeiende overheid. De oplossing daarvoor luistert naar de naam confederalisme."

Belastingen

De partij wil de inning van de belastingen bijna volledig naar de deelstaten verschuiven. Enkel de verantwoordelijkheid over BTW en accijnzen blijft op het federale niveau. Onmiddellijk na de verkiezingen wordt het geheel van de overheidsuitgaven - federaal, deelstaten en lokale overheden - bevroren tot minstens 2016. Dat is volgens N-VA de enige manier waarop de begrotingsdoelstellingen die Europa oplegt nog kunnen worden gehaald.

"Vlaanderen wordt verantwoordelijk voor de innig van de personenbelasting en daarvan willen we gebruik maken om het gemiddelde loon in de belastingschijf van 40 procent laten vallen", zegt Kamerfractieleider Jan Jambon. "De schijf van 45 procent valt weg en die van 50 procent wordt voorbehouden voor de heel grote inkomens."

Automatische loonindexering

N-VA wil wel af van de automatische loonindexering. "Dat systeem wordt vervangen door loonakkoorden die elke twee jaar worden afgesloten op sectorniveau", maakt Jambon duidelijk.

Woensdag stelt N-VA het tweede luik van de congresteksten voor. Daarin zal de partij onder meer haar langverwachte oplossing voor Brussel voorstellen.

Belga
Archieffoto