Grieks parlement draait geldkraan voor neonazi's dicht

Print
Grieks parlement draait geldkraan voor neonazi's dicht

Grieks parlement draait geldkraan voor neonazi's dicht

Het Grieks parlement heeft de geldkraan dichtgedraaid voor neaonazipartij Gouden Dageraad. Dinsdagnacht maakten de afgevaardigden de weg vrij om de staatsfinanciering van de partij stop te zetten. Daardoor wordt de druk op Gouden Dagenraad (Chrysi Avgi) nog groter. Sinds 3 oktober zitten partijleider Nikos Michaloloiakos en twee andere afgevaardigden in de cel. Het onderzoek tegen hen loopt nog. De partij telt in het parlement 18 van de 300 afgevaardigden.

In een wetswijziging over de partijfinanciering werd vastgelegd dat partijen die als criminele of terroristische vereniging vervolgd worden, hun aanspraak op staatsmiddelen verliezen. Daartoe moet meer dan twintig procent van de centrale bestuursraad, afgevaardigden of europarlementsleden van de partij onder beschuldiging staan.

Partijleider Michaloloiakos en vijf andere bestuursleden van Gouden Dageraad moeten zich op beschuldiging van de vorming van een criminele vereniging verantwoorden. Ook tegen drie andere afgevaardigden van de partij loopt een onderzoek. Indien ook zij aangeklaagd worden, moeten 9 van de 18 parlementsleden van Gouden Dageraad zich wegens de vorming en lidmaatschap van een criminele vereniging rekenschap geven aan Justitie. Daarbij komen aanklachten wegens eerdere misdrijven, onder andere betrokkenheid bij gewelddadigheden.

Volgende week zal beslist worden over de opheffing van de parlementaire immuniteit van vier zetelende partijleden, waaronder die van Eleni Zaroulia, de echtgenote van de partijleider.

Voor de wetswijziging over de partijfinanciering stemden 235 van de 269 afgevaardigden, uitzonderlijk ook de oppositiecoalitie van Radicaal Links (Syriza) en Democratisch Links. De communisten (KKE) en het rechtspopulistische Onafhankelijke Grieken onthielden zich. De afgevaardigden van Gouden Dageraad hadden voor de stemming de zaal verlaten.

De neonazipartij beschouwt de wijziging als ongrondwettig. Ze acht zich het slachtoffer van politieke vervolging. "De enigen die zullen lijden, zijn de arme Grieken, die dit geld ten goede kwam", zei partijwoordvoerder Ilias Kassidiaris, die zelf tot de voornaamste aangeklaagden behoort en onder voorwaarden werd vrijgelaten.

BELGA
Foto AFP