Gemeente Hannut dreigt elektriciteit voor TGV af te sluiten

De burgemeester van Hannut, Hervé Jamar, dreigt ermee om de elektriciteitsvoorziening voor de TGV-lijn Leuven-Luik-Keulen stil te leggen. Reden van het dreigement is een aanslepend geschil tussen drie Waalse gemeenten en Elia, de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit. Dat schrijft L'Echo woensdag.

dvansant

Samen met de gemeenten Braives en Villers-le-Bouillet heeft Hannut Elia Asset voor de correctionele rechtbank van Hoei gesleept. Het geschil gaat terug tot 2001 en handelt over een ondergrondse hoogspanningslijn die de nucleaire centrale van Tihange verbindt met Avernas. Die lijn is strategisch belangrijk want ze voedt de elektriciteit voor de TGV-lijn Leuven-Luik-Keulen.

De Raad van State annulleerde in 2009 de vergunning die in 2001 werd verleend voor de bouw van die lijn. De Raad van State verweet het Waals Gewest dat het de bouwvergunning voor de lijn had verleend zonder rekening te houden met het sectorplan. En intussen is die lijn Tihange-Avernas nog steeds niet geregulariseerd.

Het dossier blijkt al een tiental jaren de lokale politiek te besmeuren. Jamar richt zich nu rechtstreeks tot Elia en beschuldigt de beheerder ervan het dossier te vertragen. De drie gemeenten willen dat Elia veroordeeld wordt.

BELGA Archieffoto Belga

Meer over TGV