Voor het eerst vonnis over Syriëgangers in Nederland

Een kleine week nadat de Belgische geradicaliseerde moslim Jejoen Bontinck is opgepakt door de politie, zullen twee vermeende Syriëstrijders uit Nederland woensdag te horen krijgen of de rechtbank in Rotterdam hen veroordeelt voor het voorbereiden van terroristische misdrijven.

jrosquin

Eventuele straffen zijn voor het Nederlandse parket belangrijk voor toekomstige zaken. Jurisprudentie bestaat nog niet en de aanklager zei tijdens de behandeling te hopen dat een uitspraak in deze zaken "een halt toeroept aan het uitreizen en rekruteren voor de jihad in Syrië".

Meer dan honderd Nederlandse jongeren zouden naar gebieden als Syrië zijn afgereisd voor de jihad. Het was voor de Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) reden om het dreigingsniveau eerder dit jaar te verhogen naar substantieel, het op één na hoogste niveau. Het gevaar schuilt volgens de NCTV vooral in jongeren die geradicaliseerd terugkeren en mogelijk hier aanslagen willen plegen.

Veroordelingen van deze twee vermeende Syriëgangers moeten daarom afschrikwekkend werken voor anderen die naar conflictgebieden willen reizen.

Het parket eiste tegen Omar H. 3 jaar celstraf. Hij werd vorig jaar in zijn huis in Amsterdam opgepakt. Daar werd onder meer 10 meter ontstekingslont, 1 kilo aluminiumpoeder en dvd's met jihadistisch materiaal gevonden.

Ook Mohammed G. stond 3 weken geleden weer terecht. Maar volgens het openbaar ministerie was hij volledig ontoerekingsvatbaar. Voor hem vroeg het OM schuldigverklaring zonder strafoplegging.

Archiefbeeld: AFP

Aangeboden door onze partners