Quentin Tarantino wint prestigieuze Prix Lumière

De Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino heeft vrijdag in Lyon de prestigieuze Prix Lumière 2013 gekregen uit handen van zijn muse Uma Thurman.

tmas

"Cinema is mijn religie, en Frankrijk is het Vaticaan", zo charmeerde een zichtbaar ontroerde Tarantino het Franse publiek. De cineast van 'Reservoir dogs', 'Inglourious Basterds' en 'Django unchained' was in zijn element en stal de show met een imitatie van het legendarische dansje dat John Travolta ten berde bracht in Tarantino's klassieker 'Pulp fiction'.

Met de Prix Lumière wordt een filmpersoonlijkheid gelauwerd omwille van zijn oeuvre en zijn liefde voor de cinema. Dat laatste is volgens directeur-generaal Thierry Frémaux van het Lumière Festival en president Bertrand Tavernier van het Institut Lumière zeker het geval bij Tarantino, een cinefiel die zijn films doorspekt met verwijzingen naar de filmgeschiedenis.

Naast Thurman brachten ook acteurs Harvey Keitel en Tim Roth een eerbetoon aan de regisseur die hen memorabele rollen schonk. Na de ceremonie werd de 50-jarige Tarantino door de Franse minister van Cultuur Aurélie Filipetti benoemd tot commandeur van Kunst en Letteren.

Belga Foto Reuters