"Aparte afvalfactuur is goed voor administratieve vereenvoudiging"

Print
"Aparte afvalfactuur is goed voor administratieve vereenvoudiging"

Aparte afvalfactuur is goed voor administratieve vereenvoudiging

Het initiatief van de intercommunale Limburg.net om één afvalfactuur op te stellen voor elk gezin is voor de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) een goede stap naar administratieve vereenvoudiging. In de rest van Vlaanderen staan er ook dergelijke initiatieven op til "maar geen enkele intercommunale kan zo'n groot project opstarten als in Limburg" verduidelijkt Christof Delatter van VVSG donderdag.

Lees ook:
Eén factuur voor afval Limburgse gezinnen

Eind 2012 werd het nieuwe Materialendecreet gestemd. Hierdoor kunnen burgers rechtstreeks hun afvalkosten aan de intercommunale storten. Een hele vereenvoudiging vindt Christof Delatter. "Vroeger moesten de burgers het geld aan de gemeente storten waarna de gemeente het geld overmaakte aan de intercommunale", zegt Delatter. Toch plaatst Delatter een kanttekening bij deze vereenvoudiging. "De gemeente bepaalt nog steeds de hoogte van hun afvaltarief."

Dat het initiatief in Limburg zoveel aandacht krijgt, heeft te maken met de omvang van de intercommunale. "Het is toevallig dat de intercommunale in Limburg samenvalt met de provincie en de Vlaams-Brabantse stad Diest. De andere intercommunales in Vlaanderen maken ook werk van een uniform en transparant systeem, maar die zullen minder in het oog springen", aldus Delatter.

Belga
Foto SM


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio