"Seks op zich is altijd goed"

"Seks op zich is altijd goed", zegt seksuologe Kaat Bollen. "Bij vrouwen stijgt het testosterongehalte, waardoor sportieve prestaties verbeteren. Bij de liefdesdaad wordt endorfine - dat de pijndrempel doet verhogen - en dopamine - dat voor een ontspannen gevoel zorgt - aangemaakt. Een intensieve vrijpartij is goed voor de lijn: je verbrandt met een half uur vrijen ongeveer 150 kilocalorieën. Voor het gewicht van de lange afstandsloper heeft dit dus een gunstig effect."

wverhaert

Heeft seks meer of minder invloed op de prestaties bij een man of vrouw?

Bollen: "Onderzoek daaromtrent is niet heel duidelijk. Veel heeft te maken met de manier waarop je vrijt. Wordt er een uur aan een stuk gevreeën of volstaat een vluggertje? Allemaal factoren die een invloed hebben! Over het algemeen doet de man iets meer werk tijdens het vrijen, waardoor je ook kan veronderstellen dat vrijen iets vermoeiender is voor mannen. Mannen maken na het vrijen sowieso acht keer zoveel slaaphormoon aan dan vrouwen, dus dat speelt zeker mee."

Maakt het verschil uit of je de avond voordien of enkele uren voor de start van een sportwedstrijd vrijt?

"Uiteraard. Hoe meer tijd je hebt om te recupereren, hoe minder invloed - positief of negatief - het zal hebben op je sportprestatie. Ook leeftijd speelt een rol. Over het algemeen komen oudere mannen iets moeilijker klaar dan jongere mannen. Wanneer zij dus ook willen vrijen tot ze een orgasme hebben, zou je kunnen veronderstellen dat seks op oudere leeftijd vermoeiender is. Maar, als je je conditie blijft onderhouden en je niet per se moet klaarkomen tijdens het vrijen, hoeft dit dus niet het geval te zijn."

Wat met masturbatie?

"Masturbatie is sneller en dus minder vermoeiend dan vrijen. Je hoeft immers alleen met jezelf rekening te houden en weet hoe je jezelf snel kan laten klaarkomen. Dus als je per se wil klaarkomen voor de race, maar dat met een minimum aan energie op te doen, is masturbatie een goede oplossing."

Sjiek / Photo News

Niet te missen