"Relancemaatregelen zullen concurrentieproblemen niet oplossen"

Print
"Relancemaatregelen zullen concurrentieproblemen niet oplossen"

Relancemaatregelen zullen concurrentieproblemen niet oplossen

De relancemaatregelen waarover de federale regering dinsdag een akkoord bereikte, zijn onvoldoende om het probleem van de loonkosten en de concurrentiekracht van de Vlaamse bedrijven op te lossen. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters woensdag in het Vlaams Parlement gezegd.

"Het is een eerste stap, maar het zal de concurrentieproblemen niet oplossen", klonk het. Peeters hoopt dat op het Overlegcomité van 6 november extra stappen kunnen gezet worden. Lukt dat niet, dan zal de Vlaamse regering zelf bekijken hoe het de 166 miljoen - die het zelf heeft opzijgezet - zal spenderen.

Kritiek

De federale regering bereikte dinsdagavond een akkoord over de begroting en een pakket relancemaatregelen. Dat pakket kreeg woensdag een pak kritiek. Zo noemen de werkgeversfederaties de maatregelen ruim onvoldoende. Ook voor Vlaams minister-president Kris Peeters had het duidelijk wat meer mogen zijn. "Ik heb gisteren (dinsdag) gesproken met de Nederlandse minister-president en vandaag (woensdag) met de minister-president van Noordrijn-Westfalen. In sommige sectoren zitten we met een loonkostverschil van 30 procent in ons nadeel. We zitten duidelijk met een probleem en moeten snel komen met een concurrentiepact", legt Peeters uit.

"De federale regering heeft nu een aantal maatregelen genomen. Maar die beantwoorden niet aan de nood van een concurrentiepact. Er zal meer nodig zijn om iets te doen aan onze concurrentiepositie", aldus Peeters.

Btw-verlaging

De Vlaamse minister-president kijkt uit naar het Overlegcomité tussen de federale regering en de deelstaatregeringen op 6 november. Tegen dan moet er ook duidelijkheid zijn over de cijfers rond de btw-verlaging.

Er werd de afgelopen week gesuggereerd dat Peeters de federale regering het succes van een btw-verlaging niet zou gegund hebben. "Klinkklare nonsens", dixit Peeters. Op de vraag of hij zich verzet tegen een btw-verlaging, antwoordt Peeters: "Laat ons wachten op de studies die besteld zijn. Maar een btw-verlaging is wel een andere invalshoek dan een beleid rond spaarzaam omgaan met energie".

Belga
Archieffoto