Rodebietensap goed voor bloeddruk en sportprestaties

Print
Rodebietensap goed voor bloeddruk en sportprestaties

Rodebietensap goed voor bloeddruk en sportprestaties

Mensen met een verhoogde bloeddruk die dagelijks een glas rodebietensap drinken, zien hun bloeddruk met iets meer dan 1 punt dalen. Rodebietensap lijkt daardoor een eenvoudige en erg goedkope manier om een verhoogde bloeddruk blijvend naar omlaag te halen. Het drankje heeft geen invloed op de bloeddruk van mensen met normale waarden. Dat schrijft het gezondheidsmagazine Bodytalk in zijn jongste nummer.

Bodytalk baseert zich op een onderzoek bij een beperkte groep patiënten. Dat onderzoek was kennelijk voldoende om de American Heart Association te overtuigen van het nut van rodebietensap. Een bierglas rodebietensap bleek voldoende om zowel de systole als diastole bloeddruk (boven- en onderdruk) te doen dalen. De daling was het grootst tussen 3 en 6 uur na de inname en was na 24 uur nog steeds merkbaar.

Uit ander onderzoek blijkt dat rodebietensap ook de sportprestaties verbetert. Door het drinken van een halve liter van dit sap bleken sporters aanzienlijk minder zuurstof te verbruiken en een inspanning 16 procent langer vol te houden. "De knol lijkt zijn belofte waar te maken want ook alle andere studies die nadien werden uitgevoerd, registreren een verbetering van de sportprestaties", aldus Bodytalk.

Belga
Archieffoto