Twee Franse journalisten sinds juni gegijzeld in Syrië

Print
Twee Franse journalisten sinds juni gegijzeld in Syrië

Twee Franse journalisten sinds juni gegijzeld in Syrië

Twee Franse journalisten, verslaggever Nicolas Henin (rechts op foto) en fotograaf Pierre Torres (links op foto) zijn in juni in Syrië ontvoerd. Dat melden hun families en het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze hadden hun gijzeling tot op heden geheim gehouden. Officieel zijn momenteel vier Franse journalisten gegijzeld in Syrië. Didier François en Edouard Elias zijn op 6 juni ontvoerd.

"We weten enkel dat Nicolas en Pierre in leven zijn", delen familieleden en naasten mee in een persbericht. "Niets wees op de plaats en omstandigheden van hun gevangenschap." Volgens hen zijn de journalisten ontvoerd in de stad Raqqa, in het noorden van Syrië. De ontvoering is tot nog toe niet opgeëist.

Henin was aan het werk voor het nieuwsmagazine Le Point en het Frans-Duitse kanaal Arte. Torres bereidde zich voor om de gemeenteraadsverkiezingen in Raqqa te verslaan, aldus het ministerie.

De kidnapping vond plaats twee weken nadat François van Radio Europe 1 en fotograaf Elias door gewapende mannen nabij Aleppo waren ontvoerd.

Zestien buitenlandse en meer dan zestig Syrische journalisten en burgerjournalisten zijn momenteel opgesloten, ontvoerd of vermist in Syrië, aldus mediarechtengroep Reporters zonder Grenzen. Het is niet duidelijk of de twee ontvoerde Fransmannen daarbij geteld zijn.

Belga
Foto AFP