Ford Genk

Peeters voert druk op Ford Europa op

Print
Peeters voert druk op Ford Europa op

Peeters voert druk op Ford Europa op

Als Ford Europe juridische procedures over de gronden van Ford Genk wil vermijden, zal het stappen moeten zetten. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters gezegd in een telefonisch gesprek met Stephen Odell, de topman van Ford Europe. Intussen laat Peeters ook vorderingen voorbereiden om de Vlaamse steun aan Ford Genk terug te vragen.

De Vlaamse regering en Ford Europe hadden maanden geleden afgesproken om geen juridische veldslag te beginnen over de verwerving van de gronden van Ford Genk na de sluiting van de fabriek eind 2014. Er werd afgesproken om de zaak "in der minne" te regelen.

Maar die afspraak is al een tijd geleden gemaakt en de zaken gaan niet vooruit", zo zei Peeters woensdag in het Vlaams Parlement in antwoord op een vraag van Lode Vereeck (LDD).

Peeters heeft dinsdag een telefonisch gesprek gehad met Odell. "Ik heb hem duidelijk laten weten dat, indien hij er nog altijd van overtuigd is dat dit in der minne moet worden geregeld, er binnenkort toch een aantal stappen vooruit moeten worden gezet", aldus Peeters. Volgens Peeters bevestigde Odell dat Ford bij het standpunt blijft dat juridische procedures best vermeden worden "omdat we anders jaren bezig zijn".

Peeters hoopt alvast om snel tot een onderhandelde oplossing te komen. "Hopelijk hebben we tegen het einde van dit jaar duidelijkheid over wat die onderhandelde oplossing inhoudt. Is dat niet mogelijk, dan zullen we daaruit een aantal conclusies moeten trekken", aldus Peeters.

Parallel loopt ook de discussie over de terugvordering van de Vlaamse steun aan Ford Genk. De Amerikaanse autobouwer heeft laten verstaan dat het niet van plan is de 42,9 miljoen euro Vlaamse steun terug te betalen. In reactie daarop heeft Vlaams minister-president Peeters aan advocaten de opdracht gegeven.

Belga
Archieffoto