Belgische onderzoekers vinden Incaschat

Print

Belgische onderzoekers vinden Incaschat

Een team Belgische en Boliviaanse archeologen heeft op de bodem van het Titicacameer in Bolivia een grote hoeveelheid oude kunstschatten gevonden. Het gaat om voorwerpen van 2.000 tot 2.500 jaar oud. Dat meldt historiek.net, een online geschiedenismagazine uit Nederland.

De archeologen startten twee maanden geleden met het archeologische project Huinaimara. Deze week maakten ze de eerste resultaten bekend. Ze vonden duizenden gouden, zilveren en aarden voorwerpen. Het gaat onder meer om beeldhouwwerken en gouden sieraden.

Volgens Christophe Delaere van de Université Libre de Bruxelles (ULB) vonden ze een opeenhoping van archeologisch materiaal van verschillende culturen: van de Tihuanacu-beschaving (2.000 tot 2.500 jaar oud), van de Incabeschaving (600 jaar oud) en daar bovenop materiaal uit de 18de tot de 20ste eeuw.

Op de persconferentie in La Paz, waar de vondst wereldkundig werd gemaakt, was ook de Boliviaans president Evo Morales aanwezig. "Deze vondst is erg belangrijk voor Bolivia", zei Morales. "De voorwerpen behoren tot de geschiedenis van ons volk en onze 1.000 jaar oude cultuur."

Het onderzoeksteam is nog lang niet klaar. Het is de bedoeling nog zeker drie jaar te duiken in het meer.

Belga

Foto: Christophe Delaere (links) en Boliviaans president Evo Morales

Foto EPA, Reuters, AFP