ACV begripvol voor "magere" relancemaatregelen in begrotingsplan

Print
ACV begripvol voor "magere" relancemaatregelen in begrotingsplan

ACV begripvol voor magere relancemaatregelen in begrotingsplan

De christelijke vakbond ACV toont begrip voor het "mager" relanceonderdeel dat uit de voorbije begrotingsbesprekingen is gekomen. De vakbond zegt te begrijpen dat de middelen beperkt zijn, "zeker vergeleken met de onproductieve en onrealistische eisen van werkgeversorganisaties die vertrekken van zeer overtrokken uitgangspunten".

Dat de regering zich "niet overhaast gewaagd heeft aan avonturen die in aanloop naar verkiezingen bijzonder aanlokkelijk zijn, maar ook risico's inhouden", vindt de vakbond maar logisch. "Ook een regering heeft nood aan een zo realistisch mogelijk businessplan", luidt het woensdag in een persbericht.

Impact onderzocht

Daarmee verwijst de vakbond naar de onlangs gelanceerde ideeën om de maaltijdcheques af te schaffen of de btw op elektriciteit te verlagen. Het is "volkomen normaal" dat de impact van dergelijke maatregelen vooraf grondig onderzocht wordt, klinkt het.

"Daarom moet de regering ook goed de consequenties inschatten van het aanpassen van de wet van 1996, wat de facto zou neerkomen op bevriezen van loon en sociaal overleg gedurende jaren", waarschuwt het ACV, dat "niet zal aanvaarden dat de wijziging van de wet van 1996 gebruikt wordt om de onderhandelingsvrijheid compleet aan banden te leggen of om te morrelen aan de index".

Belga, archieffoto