Nobelprijs chemie voor wetenschappers die computerprogramma's ontwikkelden

Print
Nobelprijs chemie voor wetenschappers die computerprogramma's ontwikkelden

Nobelprijs chemie voor wetenschappers die computerprogramma's ontwikkelden

De Amerikaanse wetenschappers Martin Karplus (foto links), Michael Levitt (foto midden) en Arieh Warshel (foto rechts) hebben dit jaar de Nobelprijs voor Chemie gewonnen. Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen woensdag bekendgemaakt.

De drie krijgen de onderscheiding omdat ze de basis gelegd hebben voor de computerprogramma's die gebruikt worden om chemische processen te begrijpen en te voorspellen, zo luidt het.

Het Nobelprijscomité kende de drie wetenschappers de prijs toe omdat ze "meerschalige computermodellen ontwikkeld hebben voor complexe chemische systemen". De drie zijn er in geslaagd elementen uit de klassieke - Newtonse - fysica te combineren met kwantumfysica. De toepassingen daarvan zijn ongelimiteerd, niet enkel voor de onderzoekers, maar ook voor de ingenieurs en de industrie. "De gedetailleerde kennis van chemische processen laat onder meer toe om geneesmiddelen en fotovoltaïsche cellen te optimaliseren", zo klonk het bij het Nobelprijscomité.

De onderzoekers werken in de VS en hebben alledrie de Amerikaanse nationaliteit maar Karplus komt uit Oostenrijk, Levitt werd geboren in Zuid-Afrika en studeerde in Engeland, en Warshel groeide op in Israël. De drie ontmoetten elkaar begin jaren zeventig in Harvard. In 1976 publiceerden ze hun eerste succesvolle computermodel. De 83-jarige Karplus, de 66-jarige Levitt en de 72-jarige Warshel verdelen 920.000 euro onder elkaar.

Belga, Foto's AFP