Zorgcentrum schuldig aan dood bejaarde: Ruim 11.000 euro boete

Print
Zorgcentrum schuldig aan dood bejaarde: Ruim 11.000 euro boete

Zorgcentrum schuldig aan dood bejaarde: Ruim 11.000 euro boete

Genk - Een Genks zorgcentrum moet een schadevergoeding van 5.000 euro betalen aan de familie van een vrouwelijke bejaarde die in mei 2010 in het zorgcentrum overleed. De correctionele rechter veroordeelde het centrum voor onopzettelijke dood door een gebrek aan voorzichtigheid. Ook een zorgkundige stond terecht, maar zij werd vrijgesproken.

De feiten dateren van de nacht van 19 mei 2010. Een bejaarde vrouw werd omstreeks 5 uur 's ochtends dood en half uit bed hangend aangetroffen. De vrouw was 's nachts uit bed gerold en achter haar riem blijven steken. Uit onderzoek bleek dat de riem haar ingewanden tegen haar longen had gedrukt waardoor de vrouw in ademnood raakte en stikte.

Een 23-jarige zorgkundige, op het moment van de feiten tweedejaarsstudente verpleegkunde, had de vrouw de avond voordien in bed gelegd, maar vergat een van de twee onrusthekken aan weerszijden van het bed omhoog te zetten. Zowel om 20 uur, 23.50 uur als 2.30 uur kwamen er nog andere verpleegsters ter controle op de kamer, maar geen van hen merkte op dat niet beide onrusthekken omhoog stonden.

Bovendien bleek er ook een probleem te zijn met de rem van het bed. Die rem doet eveneens dienst als veiligheid, maar stond niet op. Gedurende het onderzoek verwezen de beklaagde en de ondervraagde verpleegkundigen naar het gebrekkig remsysteem. Verder onderzoek bracht aan het licht dat het remsysteem van het bewuste bed inderdaad niet naar behoren functioneerde.

Het vonnis stelde echter dat het niet geactiveerde onrusthek de directe oorzaak is van het overlijden. Maar toch was de rechter van mening dat de niet correct uitgevoerde dubbele controle van de verpleegkundigen zwaarder doorweegt dan de initiële fout van de 23-jarige studente. De zorgkundige werd daarom vrijgesproken.

Naast de schadevergoeding moet het centrum ook een boete van 2.750 euro en 3.477 euro strafkosten betalen.

Belga, Archieffoto


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio