Financiënminister Geens relativeert kritiek op begroting

Print
Financiënminister Geens relativeert kritiek op begroting

Financiënminister Geens relativeert kritiek op begroting

"We konden moeilijk anders dan een muis baren. De mensen zouden niet gelukkig zijn geweest met een tweede berg." Zo heeft minister van Financiën Koen Geens (CD&V) woensdag gereageerd op de kritiek dat het regeringswerk rond de begroting en de relance maar een mager beestje heeft opgeleverd. "Van de 25 miljard samendrukbare uitgaven volgend jaar gaan we 1,1 miljard euro uitgeven aan relance. Ik vind dat niet slecht", zei Geens in De Ochtend op Radio 1.

De minister herinnerde eraan dat de regering reeds voor de zomer een inspanning van 2,4 miljard euro had geleverd en dat ze nu op zoek moest naar zowat 350 miljoen euro. "We konden moeilijk anders dan een muis baren", aldus Geens. Dat er in laatste instantie 'maar' 160 miljoen euro is bijgekomen voor de relance, "kan inderdaad niet indrukwekkend lijken", maar ten opzichte van het totaalplaatje gaat het volgens de minister wel degelijk om geen slechte prestatie.

Wet uit 1996

Hoewel het kernkabinet het niet eens raakte over de aanpassing van de wet uit 1996 op het concurrentievermogen van de ondernemingen, vond Geens de sfeer rond de tafel beter dan tijdens de twee voorgaande begrotingscontroles. "Het is niet omdat iets wordt uitgesteld, dat het er niet van komt", stelde de CD&V'er. Hij noemde de discussie over de eventuele verlenging van de evenwichtsdotatie voor de sociale zekerheid belangrijk, maar het heeft volgens hem slechts marginaal te maken met het probleem van de bewuste wet.

Een ander belangrijk discussiepunt rond de tafel, was de vermindering van de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent - een voorstel van Johan Vande Lanotte (sp.a). De christendemocraten maakten duidelijk dat ze het voorstel niet zagen zitten. "Wij willen zeker weten dat dit inderdaad de verhoogde opbrengst geeft", herhaalde Geens woensdag. "Als eind oktober blijkt dat dit werkelijk een goede gedachte is, dan gaan wij ons daar niet tegen verzetten", stelde de minister, die wel opmerkte dat een btw-verlaging wel indruist tegen de tijdsgeest waarin mensen worden ontmoedigd energie te verbruiken.

Crombez voor btw-verlaging

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) verdedigt intussen nog steeds de btw-verlaging. "Het is niet hét wondermiddel. Het is wel binnen de bestaande budgettaire mogelijkheden op dit moment de maatregel met de meeste impact", luidt het. "We kunnen een maximaal effect op onze competitiviteit sorteren en in vijf jaar bijna 11.000 extra jobs creëren."

Belga, foto Belga