Celebs

Piet Huysentruyt: van sterrenchef tot gewiekst zakenman

Print
Piet Huysentruyt: van sterrenchef tot gewiekst zakenman

Piet Huysentruyt: van sterrenchef tot gewiekst zakenman

Het tv-imperium van Piet Huysentruyt mag dan stilaan afbrokkelen, een boterham minder zal de kok er niet door eten. Met miljoenen verkochte boeken en liefst 135 producten in de winkelrekken is Pietje al lang 'binnen'.

Het imperium van Huysentruyt was lange tijd onaantastbaar. IJsjes en vispannetjes van Huysentruyt bij Aldi, elke maand Piets menu naar binnen spelen bij Lunch Garden, ... En wie een Blokker of supermarkt binnenwandelt, wordt om de oren geslagen met potten, wafelijzers, ovenwanten en tafellinnen van de kok.

"Piet Huysentruyt is er als geen ander in geslaagd zijn kooktalent naar een commercieel gegeven te vertalen", weet marketingprofessor Gino Van Ossel. Als aandeelhouder in Het kookeiland, de vennootschap Ikook en World Wide Cooking Company rijfde Piet een fortuin binnen. Hoeveel de kok met zijn potten, pannen en boeken doorheen de jaren precies verdiende, heeft Huysentruyt altijd angstvallig geheimgehouden.

Wel bekend is dat er al meer dan drie miljoen van Piets boeken over de toonbank gingen. Volgens Vacature goed voor een persoonlijke winst van meer dan 8 miljoen euro. "Piet is een belangrijk merk", zegt Johan Ghysels van Lannoo, dat in 2007 met Huysentruyt in zee ging. "Maar zoals met elke mediapersoonlijkheid kent ook Piet een houdbaarheidsdatum", stelt Van Ossel. Die lijkt steeds dichter te naderen. "Hij stond al langer in de schaduw van jonge honden als een Jeroen Meus. Maar zo'n terugval komt er niet van de éne op de andere dag, zoiets gebeurt geleidelijk."

Binnenkort maakt Piet de overstap naar VIER. Er wordt nu bekeken hoe hij als sterrenchef culinair aan de slag kan gaan met de 'Komen Eten'-recepten die de kandidaten van het voorjaarsseizoen in 2014 op VIER klaar zullen maken. Huysentruyt hoeft zich volgens Van Ossel niet meteen grote zorgen te maken. "Wie de boekhandel of Blokker binnenstapt, ziet meteen dat Piet goed heeft geboerd. Bovendien heeft hij zichzelf nooit geprostitueerd. Een product met Piets naam erop staat garant voor kwaliteit. Dat onthouden de mensen, ik ben er zeker van dat hij op z'n beide pootjes zal terechtkomen."

RuSt / Photo News / Gazet van Antwerpen / ToVe

Niet te missen