Providers bewaren al ons telecomverkeer

Print
Providers bewaren al ons telecomverkeer

Providers bewaren al ons telecomverkeer

Een nieuw koninklijk besluit bekrachtigt de wet dat telecomoperatoren vanaf nu al het telecomverkeer moeten bijhouden, gaande van telefoongesprekken, tot internet- en e-mailverkeer. Dat schrijft De Tijd.

Johan Vande Lanotte (sp.a) en Annemie Turtelboom (Open Vld) beseffen dat de regelgeving daardoor een stuk strenger is dan de Europese richtlijn van 2006, die ze achterhaald noemen. De politie en het gerecht hebben immers veel meer informatie nodig om hun werk te kunnen doen.

Daarnaast werd niet volledig tegemoet gekomen aan alle vragen van de privacycommissie. Daar zeggen ze dat het laatste advies over de kwestie van 2009 dateert. De commissie wil evalueren of de nieuwe wetgeving niet te ver gaat. Nagenoeg alles wordt bijgehouden: of het nu om e-mails gaat, of hele Skype- of telefoongesprekken en ook hoeveel de burger daarvoor betaalt. Providers houden al die data verplicht een jaar lang bij.

Vrije toegang

Niet alleen de politie, maar ook de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en ombudsdienst voor telecommunicatie krijgen vrije toegang tot onze gegevens. Operatoren krijgen nog een jaar lang de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe verplichtingen. Wellicht vraagt dat massale investeringen in nieuwe servers om al die data op te slaan en te beheren.

Het was al gebruikelijk in strafrechtelijke onderzoeken dat het gerecht de betaalgegevens voor telefoons probeerde te achterhalen. Op jaarbasis werden tussen 2006 en 2011 gemiddeld 309 telefooncontracten en 446 facturen ingekeken. Hetzelfde geldt voor 5.500 herlaadbeurten van prepaidkaarten.

archieffoto