Dewinter: "Hypocriete N-VA wil VB-kiezers werven"

Print
Dewinter: "Hypocriete N-VA wil VB-kiezers werven"

Dewinter: Hypocriete N-VA wil VB-kiezers werven

"De hypocrisie van de N-VA kent geen grenzen. De enige bedoeling van de oproep van André Gantman om het Centrum Gelijke Kansen af te schaffen, bestaat erin om VB-kiezers te werven." Dat zegt senator Filip Dewinter (VB).

"Pijnlijk en schaamteloos"

Hij noemt het "pijnlijk en schaamteloos" dat de oproep van Gantman amper enkele dagen komt nadat Vlaams minister voor Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) op 2 oktober mee een voorstel van decreet heeft ingediend "om het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) als inquisitierechtbank tegen al wat politiek niet correct is nog te versterken".

De Vlaamse regering heeft inderdaad een ontwerp van decreet ingediend om het CGKR te inter-federaliseren. Een nieuw inter-federaal centrum zal bevoegd worden voor discriminaties in Vlaamse zaken,zoals bij de Lijn, de VDAB, de rusthuizen, het onderwijs, de Vlaamse ambtenarij. Momenteel is geen enkel centrum daarvoor bevoegd. Voor de rest verandert het ontwerp-decreet niets aan de bevoegdheden of de werking van het huidige centrum. Die bevoegdheden (dus: de strijd tegen het racisme en de discriminaties) gaan ook naar het inter-federaal centrum.

"Gemiste kans"

"Een gemiste kans. Wij moeten inderdaad van Europa zo'n centrum hebben, maar de bevoegdheden van zo'n centrum hoeven helemaal niet zo ruim te zijn als nu het geval is. Burgelijke partijstelling is niet verplicht van Europa. De N-VA, die het CGKR wil afschaffen, heeft hier dus een enorme kans gemist om de bevoegdheden van het CGKR te beperken tot wat strikt nodig is van Europa", aldus Dewinter.

Het bewuste samenwerkingsakkoord tussen acht verschillende "entiteiten" van ons land is eerder al goedgekeurd in de Senaat. Normaal gezien wordt het nu donderdag gestemd in de Kamer. De N-VA stemt hierbij telkens mee met de meerderheid.

Lees ook: De hervorming van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding

JDW
Archieffoto Belga