KRC Genk verwikkeld in illegale handel jeugdspelers

Print

KRC Genk verwikkeld in illegale handel jeugdspelers

Drie weken geleden is de arbeidsinspectie binnengevallen bij KRC Genk omdat de club drie minderjarigen die illegaal in ons land verbleven, onderdak gaf. Een van hen is toptalent Leon Bailey (in het oranje truitje op de foto). Craig Butler (foto links), een Jamaicaan met een dubieuze reputatie, probeerde een contract voor de jongens te forceren. Dat lukte niet. Deze week stapte Butler op en trok met zijn gevolg naar Standard.

Volgens Butler, wettelijke voogd van onder meer Leon Bailey, zijn er geen banden met Standard. “Oké, de jongens hebben in Luik getest”, aldus Butler. “Maar dat deden ze bij zoveel clubs: Manchester City, Chelsea, Ajax, Standard,... Nu is hun schoolopleiding belangrijker dan hun voetbalopleiding.”

Hij beweert dat de jongens zich niet in een illegale situatie bevinden. "Ik heb een toeristenvisum dat mij toelaat tot december in Frankrijk te verblijven. De jongens gaan naar een Belgische school met een studentenvisum. Ik heb Genk tijd genoeg gegeven een oplossing te vinden, maar daarin zijn ze niet geslaagd. Eigenlijk wilde Genk alleen de twee jongens behouden. Maar ik wilde mijn kinderen niet bij Genk achterlaten.”

Technisch directeur Gunter Jacob spreekt dit pertinent tegen. “Voor de kinderen was er een mogelijkheid tot regularisatie. Maar daar hebben we nooit op gefixeerd. Je gaat toch geen kinderen van hun ouders of voogd wegtrekken.”


Met deze folder ronselde Butler spelers voor een winterkamp. Hij vermeldt dat hij trainer was bij KRC Genk. Een leugen.

Lees het volledige dossier dit weekend in Plus, de gratis bijlage van Het Belang van Limburg.

RoRo, Foto's JG/HBVL