Staat vergeet 400 miljoen euro te vragen

Print
Staat vergeet 400 miljoen euro te vragen

Staat vergeet 400 miljoen euro te vragen

De staat heeft in de uitspraak over het dioxineschandaal rond vetsmelter Verkest geen schadevergoeding gekregen. Dit omdat ze het eenvoudigweg niet hadden gevraagd. Dat meldt de correctionele rechtbank van Gent in Het Nieuwsblad.

De dioxinecrisis heeft de Belgische staat, het Vlaams Gewest en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in totaal ruim 400 miljoen euro gekost. Toen het proces rond vetsmelter Verkest in 2008 opstartte, was dat dan ook de schade-eis en stelde de staat zich burgerlijke partij voor dat bedrag. In 2010 kwam het groen licht om via een burgerlijke procedure de eis concreet te maken, maar dat gebeurde nooit.

Gisteren viel de uitspraak over die procedure. Veevoederfabrikant NV De Brabander Voeders krijgt 1.008.000 euro, een 40-tal slagers tussen 50 en 4.400 euro. De staat, het Vlaams Gewest en het FAVV ontvangen geen cent. "Er is geen eis tot schadevergoeding ingediend", aldus de Gentse persrechter Mieke Dosse. Verschillende advocaten beweren geen weet te hebben gehad van een uitspraak.

"Het geld is nog niet verloren", aldus Wim Stoop, hoofd van de juridische dienst van het Vlaamse departement Landbouw en Visserij. Volgens hem kan de procedure ook door elke partij afzonderlijk worden opgestart, en hebben ze daar nog tien jaar de tijd voor. "Er zal iets gebeuren, wij hebben nooit afgezien van onze rechten."

DV
Archieffoto Belga