"Schimmige figuren nemen Chausseé d’Amour over"

Print

Schimmige figuren nemen Chausseé d’Amour over

Sint-Truiden - De sluiting door de Sociale Inspectie van drie bars op de Chausseé d’Amour in Sint-Truiden wordt door de Vlaamse baruitbaters - er zijn er amper nog een handvol - positief onthaald. Maar ze willen meer.

“Steeds meer bars komen in handen van Turken, Roemenen en Bulgaren. Ze vegen hun voeten aan de wetgeving en buiten hun meisjes uit. Pas nog is hier een meisje door haar pooier paars en blauw geslagen. De stad moet ingrijpen”, zegt een Vlaamse baruitbater."Op korte tijd zoveel mogelijk geld verdienen"

Volgens de uitbaters vegen hun “buitenlandse” collega’s compleet hun voeten aan de wetgeving. “Het merendeel van de bars wordt verhuurd aan schimmige figuren die op korte tijd zoveel mogelijk geld willen verdienen. Ze betalen geen taksen, geen sociale lasten en als het hen te heet onder hun voeten wordt, zijn ze gewoon weg. Enkele weken later duikt er alweer een nieuwe uitbater op. Ook die blijft tot hij tegen de lamp loopt”, zegt een van de uitbaters anoniem.

“Ondertussen volgen wij braafjes de regels en kunnen wij nog amper het hoofd boven water houden. Die buitenlandse collega’s laten hun meisjes bijvoorbeeld dik onder de prijs werken. Daar kunnen wij gewoon niet mee concurreren.”Oost-Europa

Ook naar hun meisjes kijken ze niet om, zeggen de Vlaamse uitbaters. “Het merendeel van hen werkt met pooiers. Die laten meisjes vanuit het buitenland - veelal uit Oost-Europa - overkomen en buiten die volledig uit. De winst is voor de baruitbater en de pooier en voor het meisje schiet amper nog iets over. En die meisjes durven hun mond niet opentrekken. Meestal blijven ze hier ook niet lang.”

Veerle Heeren, burgemeester van Sint-Truiden, begrijpt de noodkreet van enkele uitbaters op de Chaussée d’Amour, maar wil niet dieper ingaan op de problematiek. “We zijn ons bewust van de ernst van de situatie op de Luikersteenweg. We zijn ook volop bezig met een plan om een aantal zaken aan te pakken."

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.

JCr
Foto's: De Sociale Inspectie viel deze week met de lokale politie van Sint- Truiden binnen in drie bars op de Chaussée d’Amour. De Climax, Le Vesuve en Paradou moesten onmiddellijk de deuren sluiten wegens sociale fraude. Alle drie worden ze gerund door dezelfde uitbater, een man van Turkse afkomst uit het Luikse.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio