"E-sigaretten bevatten vaak zware metalen"

Op 8 oktober beslist het Europees Parlement of elektronische sigaretten nog vrij verkocht mogen worden of alleen als geneesmiddel in een apotheek. Vaak worden immers e-sigaretten te koop aangeboden die niet gecontroleerd zijn en mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

fvranckx

“Uit rapporten uit Frankrijk en Duitsland blijkt dat sommige e-sigaretten zware metalen bevatten,” legt Ann Eeckhout van Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) uit.

“In België zijn ze in drie categorieën ingedeeld. Een eerste categorie zijn de elektronische sigaretten die nicotine bevatten. Die mogen enkel als geneesmiddel verkocht worden en hebben dus de goedkeuring van het FAGG nodig. In België zijn er van deze categorie nog geen sigaretten goedgekeurd. Een tweede type bevat tabak. Voor dat type gelden dezelfde regels als bij klassieke rookwaren. Er mag dus bijvoorbeeld geen reclame voor gemaakt worden. Het is vooral over dit type dat het debat komende dinsdag zal gaan. Een laatste type bevat alleen aroma’s. Dat is een gewoon gebruiksgoed en de verantwoordelijkheid van de FOD economie. In principe zou er bij deze e-sigaretten geen gezondheidsgevaar mogen zijn, maar dat blijkt niet altijd zo te zijn.”

Lees vandaag meer in uw krant.

CB, Archieffoto AFP