Bijna alle Syrische vluchtelingen krijgen asiel in België

In 2013 liepen in België 528 asielaanvragen van Syriërs binnen. In liefst 94,4% werd de Syrische asielvrager erkend als vluchteling. Dat zei staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld) zopas in de Kamer aan Karin Temmerman (sp.a).

jrosquin

"De crisis in Syrië en de situatie van vluchtelingen is al veelvuldig aan bod gekomen op de Raad van Ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie", zo zei De Block. "De Europese Commissie werkt sinds oktober 2012 aan een programma om vluchtelingn uit het Midden-Oosten te hervestigen. België gaat momenteel na hoe in dit kader plaatsen voor Syrische vluchtelingen kunnen worden gecreëerd."

De Block zei dat ze na de sluiting van de Belgische ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus, speciale maatregelen nam voor Syriërs die naar België willen komen. In tegenstelling tot alle andere nationaliteiten kunnen Syriërs voortaan overal een visum aanvragen voor een verblijf van minder dan drie maanden in België. Ze kunnen dat dus op onze ambassades in ieder land waar ze legaal verblijven. Ook moeten alle dossiers van Syriërs door onze ambassades worden voorgelegd aan de Dienst Vreemdelingenzaken. Normaal gebeurt dat slechts bij een minderheid van dossiers.

JDW Foto: Belga (Karin Temmerman)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer