Slechts 6 minderjarige Afghanen gedwongen verwijderd sinds 2010

Tussen januari 2010 en juli 2013 werden in België 2.526 niet-begeleide minderjarige Afghanen gesignaleerd. Een derde hiervan mocht in België verblijven en slechts zes (0,2% van alle aanvragers) werden gedwongen verwijderd. Dat zei staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld) in de Kamer aan Theo Francken (N-VA) en Karin Temmerman (sp.a). Loodgieter Navid Sharifi is dus een grote uitzondering.

jrosquin

In de voorbije drie en half jaar (tot juli 2013 dus) vroegen 7.686 Afghanen asiel in België. 3.358 (43,7%) kregen dat ook, slechts 44 (1,3% van alle aanvragers) werden gedwongen verwijderd, allen naar de hoofdstad Kaboel. Er werd geen enkel gezin met minderjarige kinderen gerepatrieerd naar Afghanistan.

In diezelfde periode vertrokken ook nog 114 personen vrijwillig. In 2012 vertrok één minderjarige vrijwillig en nog eens 11 deden dat met hun familie.

Geen moratorium

De Block volgde de visie van Francken om geen moratorium op verwijderingen van illegale Afghanen uit ons land in te voeren. "Geen enkel ander Europees land stopt met de verwijderingen. Als wij dat wel doen, dan zou dit een heel slecht signaal zijn", zo zegde De Block. "In België krijgen trouwens 56% van de Afghaanse asielzoekers een verblijfsvergunning, het Europees gemiddelde is slechts 49%. Wij doen dus goed ons best".

JDW Foto's: Belga (Theo Francken en Karin Temmerman)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer