Hazodi

Klokkenluiders wachten op uitnodiging Claes

Print
Klokkenluiders wachten op uitnodiging Claes

Klokkenluiders wachten op uitnodiging Claes

De HAZODI-klokkenluiders blijven vragende partij naar een constructief gesprek met burgemeester Hilde Claes (sp.a) om de HAZODI-affaire in der minne te regelen. Maar ze wachten nog altijd op een uitnodiging. Dat zegt Vera Vrancken (foto).

Donderdagavond kwam de politieraad van de politiezone HAZODI in geheime zitting bijeen. Het ging in hoofdzaak over het feit dat burgemeester Hilde Claes in verdenking was gesteld voor schriftvervalsing en dit verzwegen had voor de politieraad. Dat zorgde voor een verhit debat met nogal wat verwijten en bedreigingen heen en weer. De politieraad besliste wel om het budget voor advocatenkosten - intussen opgelopen tot 239.000 euro - verder op te trekken. “Omdat we constant nieuwe procedures te verwerken krijgen”, dixit Claes, die naar eigen zeggen niets liever zou hebben dan dat - zoals N-VA en Open Vld suggereerden - de zaak in der minne geregeld wordt tussen alle partijen.

Uitnodiging

Vera Vrancken en Serge Delvaux reageerden vrijdag namens de klokkenluiders. Ook zij zijn vragende partij naar een constructief gesprek met Claes om naar een voor iedereen aanvaardbare oplossing te zoeken. Sven Mary, de advocaat van de klokkenluiders bevestigt: “Mochten we zo’n uitnodiging krijgen van mevrouw Claes, dan gaan we daar onmiddellijk op in.”

Alleen, die uitnodiging - formeel noch informeel - is er nog niet. Het enige wat er ooit was, was een gesprek op 10 oktober 2011. Volgens de klokkenluiders beperkte Claes zich toen tot een toelichting van haar tienpuntenprogramma.

Tot een “echt” gesprek kwam het niet. En een vraag van meester Exelmans, de toenmalige advocate van de klokkenluiders, om samen te zoeken naar een regeling in der minne, werd afgewezen. Vrancken en Delvaux ontkennen ook dat zij verantwoordelijk zijn voor de hoge advocatenkosten: “Daar is de burgemeester zelf verantwoordelijk voor omdat ze steeds nieuwe stappen tegen ons onderneemt.”

ED
Foto: SVDi (Vera Vrancken)