School laat kinderen noodgedwongen op straat spelen

Iedere ochtend en namiddag als de speeltijdbel rinkelt in de gemeentelijke basisschool ‘t Mierken in Grimbergen, wordt de Molenstraat langs twee kanten afgesloten en nemen kinderen de rijbaan in. “De speelplaats is te klein geworden en omdat we niet konden uitbreiden, zochten we naar een creatieve oplossing”, klinkt het.

jrosquin

De speelplaats van ‘t Mierken meet 20 bij 20 meter. Dat is nochtans binnen de norm, maar toch veel te klein voor 113 rondhuppelende leerlingen. “Een stuk grond kopen in de buurt was niet mogelijk", legt schepen van Onderwijs Patrick Vertongen (CD&V) uit. "Een weide huren kon eventueel wel. Maar je kunt die jongeren in de winter toch moeilijk in het natte gras laten spelen? Dan zouden er snel klachten komen van ouders, vrees ik. In overleg met onder meer de lokale politie is daarom beslist om onze kinderen gewoon op straat te laten spelen.”

De Molenstraat is sowieso geen drukke baan. “De speelruimte wordt afgesloten met nadarafsluitingen en borden waarop ‘speelstraat’ staat. Auto’s moeten een paar honderd meter omrijden. Fietsers en voetgangers mogen wel nog door. Langs de twee kanten staat er een leerkracht aan de afsluiting om te vermijden dat kinderen zouden weglopen of dat iemand die niets met de school te maken heeft zich onder de jongeren zou mengen”, zegt schepen Vertongen nog.

Iedereen (ook minister) positief

Iedereen reageert positief op de creatieve oplossing. Alleen twee ouders hebben liever niet dat hun kinderen op straat spelen. “Wij hebben daar begrip voor. Die kinderen blijven op de speelplaats”, zegt de directie.

Ook voor minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a, foto) was het nieuw, maar hij heeft geen bezwaar tegen deze oplossing. “Zolang het maar tijdelijk is, in overleg gebeurt met de politie en alles veilig verloopt.”

TG Foto: Guy Puttemans

Meer over Grimbergen