NMBS eist 40 miljoen euro van Fyra-bouwer

Print
NMBS eist 40 miljoen euro van Fyra-bouwer

NMBS eist 40 miljoen euro van Fyra-bouwer

Spoorwegmaatschappij NMBS eist meer dan 27 miljoen euro schadevergoeding van het Italiaanse AnsaldoBreda, de producent van de Fyra-hogesnelheidstrein. Dat meldt de NMBS donderdag. De schadeclaim komt bovenop een eerder opgelegde contractueel vastgelegde boete voor laattijdige levering van 12,7 miljoen euro. "De totale eis bedraagt dus ongeveer 40 miljoen euro", aldus de NMBS in een persbericht.

De ruim 27 miljoen euro die nu geëist wordt, "moet de geleden schade compenseren als gevolg van het niet leveren van rijklare V250-stellen voor de internationale hogesnelheidsverbinding Fyra", verduidelijkt de maatschappij. Het gaat om een voorlopig bedrag. De eis tot schadevergoeding werd vorige woensdag ingeleid in een Nederlandse rechtbank.

De schadeclaim komt bovenop een eerder opgelegde contractueel vastgelegde boete voor laattijdige levering van 12,7 miljoen euro, aldus nog de NMBS. "De totale eis bedraagt dus ongeveer 40 miljoen euro."

De Fyra begon begin december te rijden tussen Brussel en Amsterdam. Door allerlei mankementen werden de treinen midden januari echter van het spoor gehaald. Op 3 juni annuleerde de NMBS de bestelling van drie V250-treinstellen bij AnsaldoBreda.

Foto EPA