Europees Hof: "Ook bij treinvertraging door overmacht moet reiziger vergoeding krijgen"

Print
Europees Hof: "Ook bij treinvertraging door overmacht moet reiziger vergoeding krijgen"

Europees Hof: Ook bij treinvertraging door overmacht moet reiziger vergoeding krijgen

Spoormaatschappijen die hun reizigers een vergoeding moeten betalen omdat hun trein een grote vertraging heeft opgelopen, mogen niet vrijgesteld worden van het betalen van die vergoeding als de vertraging het gevolg is van overmacht. Dat arrest heeft het Europees Hof van Justitie donderdag geveld.

Een Europese verordening uit 2007 stelt dat treinreizigers die met meer dan een uur vertraging worden geconfronteerd, recht hebben op een gedeeltelijke terugbetaling van hun ticket. Bij een vertraging van minstens een uur kunnen ze minimum 25 procent terugvorderen. Loopt de vertraging op tot twee uur of meer, dan kan de reiziger zijn ticket voor de helft terugbetaald krijgen.

Het Oostenrijkse ÖBB-Personenverkehr was door het nationale controleorgaan voor het spoor gevraagd om op basis van de Europese wetgeving een provisie in zijn algemene voorwaarden te schrappen die stelt dat het recht op compensatie niet geldt wanneer de vertraging het gevolg is van overmacht - en de spoormaatschappij er dus geen rechtstreekse schuld aan heeft. De Oostenrijkse exploitant was het daar niet mee eens en trok naar de rechter, die de zaak doorspeelde naar het Europees Hof. Dat oordeelde nu dat ook bij overmacht de passagier een vergoeding mag eisen. Op basis van de Europese verordening mag ÖBB-Personenverkehr de gewraakte uitzondering niet aanhouden.

Belga, Archieffoto PN