"Ik wil werken, maar ik kan niet"

Print
M. uit Antwerpen is 27 en kan de eindjes nog amper aan elkaar knopen. Ze verloor na een jaar haar ziekte-uitkering en moet nu een beroep doen op het OCMW.

M. was 15 toen de eerste symptomen opdoken: rugpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid. Twaalf jaar en een ellendige zoektocht langs tientallen dokters en specialisten verder heeft M. vier diagnoses op zak: CVS, fibromyalgie, ME én de ziekte van Lyme.

“Maar nog altijd geen serieuze behandeling. Ik leef met constante pijnen in mijn lichaam, maar dokters zien me in de eerste plaats als een psychisch zieke. Mijn klachten worden al jaren weggelachen, want als je jong bent, mag je niet klagen of ziek zijn. Zowel door dokters, als door mijn omgeving word en werd ik niet au sérieux genomen. En dat is pijnlijk. Nochtans hebben diverse fysiologische onderzoeken intussen aangetoond dat er iets grondig mis is: hoge ontstekingswaarden verspreid over mijn hele lichaam, afwijkingen in longinhoud, verzuring van de spieren, en sinds kort de schadelijke bacterie die Lyme veroorzaakt...

Foto Sarah Van den Elsken