Drie verdachten schuldig verklaard aan roofmoord op advocatengezin

Print
Drie verdachten schuldig verklaard aan roofmoord op advocatengezin

Drie verdachten schuldig verklaard aan roofmoord op advocatengezin

De jury van het Brusselse assisenhof heeft maandagavond Frédéric M'Lembakani (28), Christian Lumu Akutu (30) en Milton Roberto (33) schuldig verklaard aan de roofmoorden op de Wemmelse advocaat Michel De Vleesschouwer (57), zijn echtgenote Françoise Grumbergs (48) en hun zoon Nicolas (20). M'Lembakani en Lumu Akutu zijn ook schuldig verklaard aan poging tot doodslag op Nicolas' verloofde, Ebru Yüksel (22). De pleidooien over de strafmaat vinden dinsdag plaats.

De drie verdachten hadden het gemunt op de drie wagens van het gezin De Vleeschouwer en trokken, na een telefonische afspraak met de zoon, op 14 november 2010 naar de gezinswoning in Wemmel. Terwijl Roberto buiten de woning bleef, gingen de twee anderen naar binnen. Daar schoten M'Lembakani en Lumu Akutu het gezin neer, al is het bijna 3 jaar na de feiten nog steeds een vraagteken wie precies als eerste geschoten heeft en vader Michel De Vleesschouwer doodde.

Roofmoord

M'Lembakani en Lumu Akutu wijzen daarvoor naar elkaar. Duidelijk is wel dat M'Lembakani nadien moeder en zoon neerschoot en Lumu Akutu Ebru Yüksel een kogel in het hoofd schoot.

M'Lembakani pleitte volledig schuldig maar de advocaten van Lumu Akutu hadden gevraagd hun cliënt enkel schuldig te verklaren aan poging tot doodslag op Ebru en diefstal met geweld, en niet aan de verzwarende omstandigheid van doodslag. De verdediging van Milton Roberto had gevraagd de man volledig vrij te spreken.

Oordeel jury

De jury achtte M'Lembakani wel slechts schuldig aan de poging doodslag op Ebru Yüksel met 7 stemmen tegen 5. Het hof sloot zich aan bij de meerderheid zodat M'Lembakani ook voor dat feit schuldig werd verklaard.

Belga, archieffoto