Weduwe Bobbejaan Schoepen begraven

Vrienden en familie hebben zaterdag in Lichtaart (Kasterlee) afscheid genomen van Josee Schoepen (81). Heel wat bekende gezichten woonden de plechtigheid bij. Vooral de woorden van zoon Tom deden tranen vloeien.

Toon Verheijen

“Mijn geluk strandde. Er rest mij niets dan heimwee en pijn.” Met dat nummer van Bobbejaan begon Liliane Saint-Pierre haar eerbetoon aan Josee Schoepen. “Ik hoop dat je nu met je geliefde man daarboven de eeuwige rust kan vinden.” Niet alleen Saint-Pierre, maar ook enkele andere bekende gezichten onder wie Jean-Marie Pfaff, Luc Caals, Jacky Lafon, Margriet Hermans, Daan Stuyven en Juul Kabas woonden de afscheidsplechtigheid bij.

Het werd geen klassiek afscheid. Zoon Jacky Schoepen had zelfs enkele kwinkslagen klaar omdat zijn moeder ook van humor hield. “Zorg dat uw gsm afstaat vader, want ons moeder zei altijd dat ze daar tureluut van werd.” Het zorgde zelfs even voor gelach in de kerk.

Maar Jacky had ook mooie woorden over voor zijn moeder. “Ze kon keihard zijn. Ze was recht door zee, maar had een hart van goud. We zijn allemaal dankbaar voor wat ze heeft gedaan. De laatste jaren van pa zijn leven heeft ze hem bijgestaan en verzorgd. Een steunpilaar, een rots in de branding. De laatste nacht heb ik haar nog kunnen zeggen dat ik haar graag zag. ‘Ik weet het jongen’, was haar antwoord. Het deed ons allemaal deugd.”

Er was ook een delegatie aanwezig van de ambassade van Burkina Faso. Bobbejaan en Josee hielpen daar ooit mee een project voor kinderen opbouwen. En van professor Etienne Vermeersch van de universiteit van Gent kreeg Josee postuum een eremedaille. “Bobbejaan en Josee hebben nog een onbaatzuchtige schenking gedaan van Indiaanse sacrale voorwerpen die ze hadden verzameld.”

Vermeersch benadrukte ook het sterke karakter van Josee. “Ze wist dat het einde in zicht was. Ze had veel moed en karakter. Ik heb haar nooit radeloos gezien. Nu is iedereen vol verdriet, maar ooit zal iedereen fier en dankbaar zijn dat ze Josee hebben gekend.”

TOON VERHEIJEN Foto Bert De Deken

Aangeboden door onze partners