Autoloze zondag in 29 steden en gemeenten werd groot succes

Op zondag 22 september namen 29 steden en gemeenten deel aan de Autovrije Zondag. Volgens organisator Mobiel 21 vzw werd de autoloze dag een groot succes. In vele Vlaamse steden en gemeenten - en ook in Brussel - werden speciale evenementen op het getouw gezet om duurzame verplaatsingen (te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer) te promoten.

awillems

Kortrijk zette voor de eerste keer een Autovrije Zondag op. De omgeving van de Grote Markt was verkeersvrij en werd gebruikt om heel wat fietsactiviteiten en speelstraatactiviteiten op te zetten.

De Autovrije Zondag in Mechelen kreeg opnieuw de titel "Uit Zonder Uitlaat". De dag kadert binnen het project "Ik leef verstandig" waarin de stad haar inwoners, scholen, bedrijven en verenigingen op een positieve manier aanzet om milieuvriendelijker te leven.

Ook de kleinere steden en gemeenten deden mee. Zo greep de gemeente Herzele Autovrije Zondag aan om andere lokale initiatieven in de kijker te zetten en dat resulteerde in een kleine, maar gezellige editie. In Ninove waren de kinderen aan de macht met een grote speelpleinwerking met alle jeugdverenigingen. En Wevelgem maakte voor de allereerste keer deelgemeente Gullegem verkeersvrij. Verenigingen, bewoners en winkeliers werden er opgeroepen om de vrijgekomen ruimte in te vullen.

Eerder hielden ook al Leuven, Antwerpen, Aartselaar, Brugge en Londerzeel een Autovrije Zondag. Later in september volgen ook nog Meise, Tremelo en Zemst.

De Autovrije Zondag is een initiatief van Mobiel 21 vzw in samenwerking met het Netwerk Duurzame Mobiliteit en met de steun van de Vlaamse overheid.

Belga