Groen: "Wijs voorlopig geen Afghanen meer uit"

Oppositiepartij Groen wil dat België voorlopig geen Afghanen meer uitwijst naar Afghanistan omdat het er te onveilig is. De partij vraagt een debat in het parlement over de kwestie en in afwachting zou ons land geen Afghanen meer mogen repatriëren. Dat bericht deredactie.be.

tmas

Een rapport van de Verenigde Naties waarschuwde eerder voor de repatriëring van Afghaanse vluchtelingen naar hun land in oorlog. Ook Belgische vluchtelingenorganisaties vragen om geen Afghanen uit te wijzen.

Het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen behandelt voorlopig geen aanvragen meer van Afghanen. Maar volgende week zal nog een uitgeprocedeerde Afghaan ons land noodgedwongen verlaten, aldus de vrt-nieuwssite.

Lees ook: België veel soepeler voor Afghaanse asielzoekers dan rest EU

Een groep Afghaanse asielzoekers die in een oud asielcentrum in de Brusselse Troonstraat verblijft, heeft deze week meerdere acties in Brussel gevoerd tegen de Belgische migratiepolitiek, onder meer aan de kabinetten van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) en van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). Ze weigeren terug te keren naar Afghanistan omdat de situatie er nog steeds onveilig is. Velen van hen wonen al jaren in ons land en willen hier hun toekomst uitbouwen.

Belga Foto EPA

Meer over Afghanistan