Somalische rebellen eisen aanslag winkelcentrum op

De Somalische islamitische rebellen van Al Shabaab, die gelinkt zijn aan Al Qaida, eisen zaterdagavond via hun Twitter-account de verantwoordelijkheid op voor de bloedige aanslag op een winkelcentrum in Nairobi. De aanslag maakte zaterdag minstens 30 doden en 60 gewonden.

tmas

"De moedjahedien zijn vandaag rond de middag binnengedrongen in Westgate", het winkelcentrum waar de aanslag plaatsvond, luidt het in een bericht dat omstreeks 20.00 uur Belgische tijd werd gepost op hun Twitter-account. "Ze hebben meer dan 100 Keniaanse ongelovigen gedood en de strijd wordt voortgezet", aldus de islamisten.

Vergeldingsactie

Al Shabaab geeft aan dat de aanslag een vergeldingsactie is voor de interventie van het Keniaanse leger sinds twee jaar in het zuiden van Somalië tegen de islamitische groepering. "Kenia werd herhaaldelijk gewaarschuwd", klinkt het. "Wat de Kenianen meemaken in Westgate is rechtvaardigheid voor de misdaden begaan door hun soldaten" in het Somalische conflict.

Een getuige van de aanval op het winkelcentrum verklaarde dat de daders de aanwezigen teksten in het Arabisch toonden. "Als je die kon lezen, was je veilig. Als je ze niet kon lezen, schoten ze je dood", aldus de getuige aan het Duitse persagentschap dpa.

Kookwedstrijd voor kinderen

De daders bestormden ook een kookwedstrijd voor kinderen die aan de gang was in het winkelcentrum. De wedstrijd werd georganiseerd door een lokaal radiostation. De plaatselijk bekende radiopresentatrice Ruhilla Adatya werd gedood.


Woont u in Nairobi of kent u iemand die er op dit moment verblijft? Laat het ons dan weten via hier@reageren.be. Vergeet zeker uw contactgegevens niet te vermelden.


Belga Foto Reuters