PVDA: "Regering heeft niets geleerd uit crisis"

De federale regering heeft niets geleerd uit de financieel-economische crisis van de voorbije vijf jaar. Banken en hun bestuurders krijgen nog steeds vrij spel. Dat heeft PVDA-voorzitter Peter Mertens zaterdag gezegd op ManiFiesta in Bredene. Het tweedaagse "Feest van de solidariteit" kon dit jaar rekenen op zo'n 10.000 bezoekers. Ook de Europese aanpak van de crisis deugt volgens Mertens niet, en veroorzaakt alleen een grotere kloof tussen arm en rijk.

tmas

Vijf jaar na het faillissement van Lehman Brothers en de start van de bankencrisis is het oordeel van PVDA-voorzitter Peter Mertens hard. De banken zijn gered met het geld van de bevolking, maar de banken en regeringen hebben niets uit hun fouten geleerd. De bankiers die aan de knoppen zaten toen het foutliep, gaan vrijuit en de banken blijven onvoldoende gereguleerd.

"Als je in de Nieuwstraat een kersenpit op de grond spuwt, krijg je een hogere boete dan wanneer je jarenlang het land oplicht", sneerde Mertens. De recente onthullingen rond Fortis en voorzitter Maurice Lippens, bewijzen volgens Mertens dat "men de mensen constant heeft bedrogen, belogen en bestolen".

Ook de federale regering heeft "niets uit de crisis geleerd". Meer zelfs, met minister van Financiën Koen Geens heeft de bankwereld volgens Mertens "een nieuwe poot in de regering".

Landen als Griekenland, Spanje en Italië en hun enorme werkloosheidscijfers bewijzen volgens Mertens ook dat de Europese recepten tegen de crisis niet werken. En ook het Duitse model met zijn "werkende armen" is voor de PVDA geen oplossing.

De kloof tussen arm en rijk is volgens Mertens nooit zo groot geweest. "Wat is de balans van vijf jaar crisis in Europa? Een leger van 120 miljoen armen aan de ene kant en 60.000 superrijken met een vermogen van minstens 30 miljoen dollar aan de andere kant".

De PVDA-voorzitter wil dat er volop wordt ingezet op het herstel van de werkende klasse. "Die klasse moet opnieuw kunnen onderhandelen over haar loon- en arbeidsvoorwaarden. De loonbevriezing moet worden geannuleerd en mensen moeten menswaardige lonen krijgen".

Belga Archieffoto

Meer over Peter Mertens