"Rusland kan van positie veranderen als blijkt dat Assad liegt"

Rusland zou van positie kunnen veranderen over Syrië als zou blijken dat de Syrische president Bashar al-Assad "oneerlijk" geweest is. Dat heeft Sergej Ivanov, hoofd van de Russische presidentiële dienst, zaterdag gezegd nadat Damascus de inventaris van zijn chemisch wapenarsenaal had overgemaakt aan de Organisatie voor Chemisch Wapenverbod (OPCW).

tmas

"Hetgeen ik momenteel zeg is theoretisch en hypothetisch, maar als we op een dag zekerheid zouden hebben dat Assad oneerlijk was, kunnen we onze positie wijzigen", aldus Ivanov aan de Russische persagentschappen.

Wanneer zonder twijfel bewezen wordt dat een van de partijen in Syrië gelogen heeft door de inzet van chemische wapens te ontkennen, "kan dat betekenen dat we onze positie veranderen (...), maar tot dusver zijn er geen bewijzen", klinkt het.

Ivanov benadrukte wel nog eens de tegenkanting van Rusland tegen een militaire interventie in Syrië, waar het conflict in dertig maanden tijd ondertussen 110.000 levens eiste.

Rusland is een bondgenoot van het regime in Damascus en heeft zich altijd verzet tegen het gebruik van geweld tegen het Syrische regime. De Russen beschuldigen de rebellen in Syrië ervan achter de chemische aanval te zitten van 21 augustus nabij de Syrische hoofdstad.

Belga Foto EPA

Meer over Rusland