Duizenden Nederlanders protesteren tegen beleid Rutte

In Amsterdam en Den Haag is zaterdag betoogd tegen het beleid van het kabinet Rutte. Op de verschillende protestbijeenkomsten waren duizenden mensen afgekomen die hun ongenoegen kenbaar maakten over vooral de aangekondigde bezuinigingen.

tmas

Op de Koekamp in Den Haag demonstreerden aanhangers van de PVV. Roerganger Geert Wilders had opgeroepen tot de demonstratie onder het motto 'Genoeg is genoeg'. "Volgens mij staan hier meer mensen dan de VVD en de PvdA straks als lid overhouden", zei de partijleider tot zijn gehoor. De schattingen over de opkomst liepen uiteen van 1.000 (politie) tot 2.000 (PVV).

De demonstranten droegen witte ballonnen en spandoeken met teksten als 'Rutte, Nederland kotst van je' en 'Mark moet oprutte'. Er was veel politie op de been met ME-busjes en politiepaarden. Een man werd aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren.

Tegendemonstratie

Op het Spuiplein in de Haagse binnenstad hield de Anti-Fascistische Actie (AFA) tegelijkertijd een tegendemonstratie. Daar waren tientallen mensen op afgekomen. De politie arresteerde daar twee mensen die vervelend deden en niet wilden vertrekken.

In Amsterdam deden enkele duizenden mensen mee aan de manifestatie 'Basta! Nu de ommezwaai'. Ook dit protest was een protest tegen de bezuinigingen door het kabinet Rutte. De organisatie was in handen van de SP in samenwerking met vakbonden, migrantenorganisaties en politieke partijen als GroenLinks en 50PLUS.

Belga Archieffoto: premier Mark Rutte

Meer over Mark Rutte

Aangeboden door onze partners