59 doden en 175 gewonden bij schietpartij in winkelcentrum

Bij de aanval op een winkelcentrum in Nairobi zijn zeker 59 doden gevallen en 175 gewonden. Dat blijkt uit de meest recente informatie van de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken Joseph Ole Lenku. Zondagochtend zijn opnieuw geweerschoten te horen in het winkelcentrum in Nairobi, waar zaterdag een groep islamisten binnendrong. Twee Keniaanse soldaten raakten zondagochtend gewond bij de schietpartij en zijn met een ambulance weggebracht, zo stelde een journalist van het Franse persbureau AFP vast. De Keniaanse ordetroepen trachten een einde te maken aan de aanval die ondertussen ruim 20 uur duurt.

tmas

Lees ook: 4 Belgen wisten uit Keniaans winkelcentrum te ontsnappen


Woont u in Nairobi of kent u iemand die er op dit moment verblijft? Laat het ons dan weten via hier@reageren.be. Vergeet zeker uw contactgegevens niet te vermelden.


Israëlische speciale troepen ingezet

Israëlische speciale troepen zijn het winkelcentrum in Nairobi binnengedrongen waar islamisten mensen gegijzeld houden. Ze hebben er als missie om de gegijzelden te bedrijven en de gewonden te helpen. Dat heeft een bron bij de veiligheidsdiensten verklaard aan het Franse persagentschap AFP.

10-15 schutters verschanst

Tussen 10 en 15 daders van de bloedige aanslag op een winkelcentrum in Nairobi zitten daar zondagmiddag nog steeds verschanst. Dat meldt de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken Joseph Ole Lenku.

"We denken dat er zich ook nog onschuldige mensen in het gebouw bevinden, daarom is het een delicate operatie", aldus de minister. Bij de dodelijke slachtoffers van de aanslag is de Ghanese poëet professor Kofi Awoonor.

Kenia "heeft eerder al terroristische aanslagen te boven gekomen en zal dat nu opnieuw doen", zo stelde Kenyatta zaterdagavond in een boodschap aan de natie. Hij voegde toe dat ook hijzelf familieleden verloren heeft in de aanval op het Westgate-winkelcentrum.

Aanvallers uitschakelen

Kenyatta deelde de bevolking mee dat de veiligheidsdiensten momenteel "de aanvallers aan het uitschakelen en de veiligheid van het winkelcentrum aan het herstellen zijn". "We zullen hen straffen voor deze laffe daad", zo bezwoer het staatshoofd.

Kenyatta zei dat de islamistische terroristen van Al-Shabaab "angst en ontmoediging in ons land willen zaaien". "Maar we laten ons niet intimideren. Het terrorisme is de filosofie van de lafaards", zo besloot hij.

EU biedt hulp aan

De Europese Unie heeft Kenia zondag hulp aangeboden. "De Europese Unie biedt de Keniaanse autoriteiten volledige ondersteuning aan, om de situatie te boven te komen", aldus de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton zondag in Brussel. "We willen het mogelijke doen om ertoe bij te dragen dat dergelijke aanslagen voorkomen kunnen worden in de toekomst." Ashton verklaarde geschokt te zijn over de bloedige aanslag op onschuldige burgers.

Drie Britten gedood

Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich drie Britten. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag in Londen bekendgemaakt. In een verklaring laat het ministerie weten dat er ook rekening mee gehouden moet worden dat het aantal Britse slachtoffers nog kan oplopen.

Belga Foto AFP

Meer over Kenia